Nieuws

Cyrillisch leed

24 januari 2018

Ik had tot dusver een tweetal doelen in het leven: 1. Uitroeien van de beroepsgroep architecten, 2. het doen verdwijnen van de wereldgodsdiensten. Het lijkt erop dat mijn doelen vooreerst niet bereikt worden en als een volwassene moet je misschien de bakens verzetten. Net op tijd dient zich een nieuw doel aan: afschaffing van het cyrillische schrift.

Even wat info: de Bulgaarse monnik Cyrillus dacht in de 9e eeuw, ik heb vandaag al 50x het onze vader gebeden, ik wil nu wel eens wat anders. En toen bedacht hij totaal overbodig zijn alfabet. Mind you, er was al 22 eeuwen een Romeins alfabet en nu zitten Russen, Serviërs, Bulgaren, Oekraïners en nog een paar vokeren in de problemen zonder het zelf te weten. Dat is de tragiek: de Engelsen hadden ook geen last van hun shillings, maar nu hebben toch hun decimale penny’s, hun Celsius, hun meters.

Als hiermee de verwerpelijkheid nog niet is aangetoond, kijk dan eens naar de Л, de L, terwijl het duidelijk een tekening van een rococotafeltje is, of Ф de F, als jongens tekenden wij die op muren, terwijl onze moeders dat afkeurden. Of neem de Д de D, een tv-meubel, de Ж, iets als ch, wie is er nu zo dom om zijn x ongeldig te maken. Ik eindig met de Ю, een soort U, maar eigenlijk gewoon een uithangbord. Ik moet er echt tegenaan.

Gelukkig zijn er al wat straffe maatregelen genomen, zo zijn alle internetadressen romaans. Amerikaanse uitvinding, dan krijg je dat. Alle grote wereldmerken op gevels en lichtreclames: romaans. In een lift in Charkov stond  met viltstift: I fock Natasha. Romaans is hip. Ok, schrijffoutje.